Arhiva vijesti

Traži

Pandemija bolesti COVID-19 ostavila posljedice na kognitivnom razvoju djece

Stručnjaci koji se bave odgojem i obrazovanjem djece, kod djece rođene u pandemiji bolesti COVID-19 opažaju lošije rezultate na testovima njihova kognitivnog razvoja od djece rođene prije pandemije. Među glavnim su razlozima za to ograničena stimulacija kod kuće te manja interakcija djece s vanjskim svijetom.

Ponedjeljak, 26.02.2024.detaljnije

Poteškoće s koncentracijom ugrožavaju školski uspjeh djece

Sve je više djece kojoj je teško usredotočiti se na školske zadatke i posvetiti im potrebnu pozornost. Činjenica je to koja zabrinjava učitelje te druge stručnjake koji se bave razvojem i zdravljem djece. Poteškoće s koncentracijom djeci ugrožavaju školski uspjeh, a mogu se negativno odraziti i na nastavak njihova školovanja te karijere. Jedan od uzroka tih poteškoća je preopterećenost djece digitalnom tehnologijom.

Srijeda, 07.02.2024.detaljnije

Roditelji – prva linija zaštite mentalnog zdravlja djece

U povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja mnogobrojni stručnjaci ističu važnost sve veće brige za mentalno zdravlje djece i mladih.

Utorak, 10.10.2023.detaljnije

Profesorice iz Samobora pomoću japanskog kamišibaja promiču pripovijedanje

Pripovijedanje je moćan alat u odgoju i obrazovanju djece, no mobiteli i suvremeni stil života sve ga više istiskuju iz svakodnevice. Odgojitelji, učitelji, profesori te mnogi drugi koji rade s djecom, pripovijedanju žele vratiti mjesto koje mu pripada. Zbog toga pronalaze načine kako pripovijedanje približiti novim generacijama.

Utorak, 26.09.2023.detaljnije

Zbog mobitela sve više djece progovara engleski jezik, a ne razumije hrvatski

Sve više djece vrtićke dobi ima poteškoće s jezikom, govorom i komunikacijom. Posljedica je to njihova prevelikog korištenja mobitela i tableta te premalo komunikacije s roditeljima, članovima šire obitelji, ali i vršnjacima. Zbog svega toga logopedi danas imaju pune ruke posla.

Srijeda, 06.09.2023.detaljnije