Jedi više, uči manje

Hrana koja potiče tvoj mozak.

Jedi više, uči manje

Kieran Clarke, profesorica biokemije na Oxfordu, tvrdi da prehrana utječe na naš mozak i njegovu sposobnost da upija, pamti i skladišti informacije: "Svježe voće, povrće i složeni ugljikohidrati dobri su za vas, ali su posebno dobri za vaš mozak jer potiču proizvodu glukoze. Glukoza je gorivo za mozak, a smanjene količine glukoze mogu dovesti do zbunjenosti i gubitka koncentracije. Junk hranu treba izbjegavati jer sadrži masne kiseline koje blokiraju proizvodnju glukoze u mozgu."

Profesorica Clarke također potiče i konzumaciju kofeina, ali u umjerenim količinama, jer i on potiče moždanu aktivnost, a u kombinaciji s vježbanjem i pauzama pravi su recept za uspjeh.

Evo nekoliko namirnica koje će vam sigurno osnažiti mozak i njegovu sposobnost pamćenja i koncentracije:

Složeni ugljikohidrati

Zobene pahuljice, tamni kruh od cjelovitih žitarica, smeđa riža...sve su ovo namirnice koje će osnažiti aktivnost mozga, ali i potaknuti stvaranje glukoze u mozgu koja pak potiče zdravu cirkulaciju u tijelu.

Borovnice

Prepune su antioksidansa koji štite mozak od oksidacijskog stresa i poboljšavaju kratkotrajnu memoriju, sposobnost učenja i prisjećanja informacija. Također dokazano smanjuju simptome depresije.

Koštice bundeva

Odličan izvor cinka koji potiče pamćenje i razmišljanje.

Špinat

Visoke vrijednosti C i E vitamina pomažu poboljšati kognitivne sposobnosti, ne samo kod Popaja nego i u vašem slučaju. Eksperimenti na štakorima pokazali su da obogaćivanje prehrane sa 500-900% većim količinama vitamina E povećava otpuštanje dopamina u mozgu koji ne samo da kontrolira osjećaj ugode i sreće nego i pomaže širiti informacije unutar mozga.

Tamna čokolada

Ova sofisticirana poslastica ima snažno antioksidativno djelovanje, a sadrži i jednostavne stimulanse poput kofeina koji pojačavaju fokus i koncentraciju, ali i stimuliraju proizvodnju endorfina.

Orašasti plodovi

Oraščići, a posebice orasi, sadrže visoku razinu antioksidansa koji se bore protiv oštećenja koje slobodni radikali uzrokuju na stanicama DNA.

Avokado

Iako je masan, sastoji se od nezasićenih masnih kiselina koje potiču zdravu cirkulaciju u mozgu. Također snižavaju i krvni tlak.

Mrkva

Sadrži spoj luteolin (koji se nalazi i u celeru i paprikama) koji smanjuje upalne procese na mozgu i poboljšava memorijsku snagz mozga.

Alkohol

Možda nije prikladan za knjižnicu, ali jedna čaša vina ili piva tjedno poboljšava mentalne funkcije jer potiče cirkulaciju unutar moždanih stanica.

Članak preuzet sa - mojfaks.com