Edukacije u turizmu i ugostiteljstvu dodatno su ojačale kompetencije 25 novih polaznika!
Ustanova za obrazovanje Adriatic Educatio završila je svoje edukacije za savjetnika/savjetnicu za vina, te barmena/barmenicu na području Splitsko-dalmatinske županije.
Novi krug edukacija za dodatno usavršavanje znanja i vještina na područuju savjetnika/savjetnice za vina te na području barmena/barmenice izbrusio je znanja novih polaznika u Ustanovi za obrazovanje odraslih u Splitu pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije, Maraske d.d, IURIS i vinarije Dingač.
Polaznici edukacija izuzetno zadovoljni novostečenim znanjima i vještinama, te su kroz razgovore posebno naglasili odličan spoj teroijskog i praktičnog dijela edukacija, i istaknuli kako upravo rad, trud i dodatno usavršvanje imaju neospornu vrijednost koja doprinosi njihovoj konkurentnosti na tržištu rada.
Prema izjavi g.Joška Stelle, direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, dodatno usavršavanje i edukacija su neophodni, specijalizirane edukacije mogu značajno podići kvalitetu usluge jer današnji gosti traže sve više informacija, te o kvalitetnom kadru zavisi uspješnost hrvatskog turizma i ugostiteljske ponude.Visoka kvaliteta usluge trebala bi postati standard u hrvatskom turizmu, te je na njoj potrebno stalno raditi kako bi dostigli, pa čak i prestigli svjetske trendove.
„ Dodatna edukacije pomogla mi je u usavršavanju mojeg znanja, te zahvaljujući novostečenim znanjima i vještinama unaprijedila sam poslovanje što je vidljivo i na poboljšanju prodaje vina “- naglasila je polaznica edukacije savjetnica za vina-Katarina Kuba
„Adriatic edukacije odlično su organizirane s vrhunskim programom i predavačima, te sam iznimno zadovoljan s novostečenim znanjem koje bi uskoro trebao početi primjenjivati na novome poslu, te bih ovakav tip edukacija preporučio svima koji se bave ugostiteljstvom, istaknuo je Josip Pavlović, polaznik edukacija za barmene, te samim time dodatno naglasio koliko je zaposlenicima u segmentu turizma i ugostiteljstva važna mogućnost dodatnog usavršavanja koje provodi upravo Adriatic Educatio koji ove godine slavi 10 obljetnicu projekta edukacije u ugostiteljstvu i turizmu.
Pojekt edukacije u ugostiteljstvu i turizmu „ADRIATIC“ pokrenut je na komercijalnoj osnovi 2004. godine te je kao izvrstan projekt odobren od Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva.
Projekt predstavlja idealan spoj win-win situacije kako za proizvođače u horeca kanalu tako i za sve zaposlenike koji sa minimalnim ulaganjem mogu dodati vrijednost i pojačati konkurentnost kako lokala, tako i ojačati znanje i kompetenciju svojih ljudi, te na taj način učvrstiti svoje mjesto na tržištu.
Tvrtka Maraska d.d, dugogodišnji je partner Adriatic Educatia te je kao jedini proizvođač koktel asortimana u Hrvatskoj odlučila pružiti potporu specijaliziranim edukacijama za barmene i barmenice kako bi uz promociju vlasitih proizvoda ujedno i podigla svjest kod ugostiteljskih djelatnika o kvaliteti i prepoznatljivosti vlasittog prodajnog asortimana a time i pronašla put do samih potrošača. Upravo navedenu sinergiju između proizvođača, edukacijskih ustanova, djelatnika u ugostiteljstvu i potrošača, direktor marketinga Maraske gospodin Ivan Županič , smatra ključem razvoja ugostiteljske, a samim tim i turističke ponude naglasivši kako današnji gosti zahtijevaju visoki nivo znanja i educiranosti, te osim ljubaznost u ophođenju s gostima za potrošen novac očekuju najbolji omjer kvalitete i cijene.
Direktor prodaje g. Marin Lelas iz vinarije Dingač složio se sa potrebom o dodatnim edukacijma te nam je rekao:“ Kontinuirano usavršavanje neophodno je da biste se bavili bilo kakvim poslom,te stjecanje novih znanja omogućava razvoj sposobnosti pojedinca koji tada postaje kvalitetniji i efikasniji u poslu s kojim se bavi.Ugostiteljstvo zahtjeva multidisciplinaran razvoj pojednica i timova . To znači kontinuirano prilagođavanje trendovima koji se nameću od strane gostiju u turizmu , proizvođača hrane i pića .
Takav razvoj pojedinaca i timova uz destinacijske posebnosti stvara odlične konkurentske prednosti
Prije svega ovakav tip edukacije u turizmu i ugostiteljstvu na lokalnim nivoima ima za cilj podići razinu znanja i sposobnosti pojedinaca i timova što u konačnici diže i opću razinu educiranosti na nacionalnom nivou.“
U razgovoru o važnosti ovakvih edukacija u ugostiteljstvu i turizmu razgovarali smo s gospodinom I.Grubač, iz vinarije IURIS koja surađuje s tvrtkom Adriatic Educatio u programu edukacije savjetnika/savjetnice za vina, koji nam je rekao svoj osvrt:
„Uvjereni smo u potrebitost specijaliziranih edukacija iz više razloga; naime, ovisno u tipu objekta I konkretne ponude istog, podrazumjevamo da su potrebne I odredjene kompetencije zaposlenika, primjerene ponudi I načinu poslovanja organizacije;one se ne mogu steći kroz formalno obrazovanje već na temelju iskustava, dodatnog usavršavanja I edukacije; možemo reći, ako osnovni postulat u ugostiteljstvu kaže da se zadovoljan gost vraća ponovno, smatram da je od osobite važnosti imati kompetentnog zaposlenika koji u konačnici zaslužan za visokokvalitetnu uslugu pa tako I zadovoljstvo gosta koji se u pravilu iz istih razloga I vraća te ponovno konzumira uslugu. Zaposlenik s druge strane također osjeća benefit dodatnog usavršavanja kroz prije svega osobno zadovoljstvo dobro odrađenom poslugom.“
Kako je čovjek ključ razvoja, kako turizma tako i ugostiteljstva, a educirano i stručno osoblje jedino jamstvo napretka na navedenim potručjima, ustanova za obrazovanje Adriatic Educatio nastavlja i dalje sa ovim projektom, te će novim edukacijama sasvim sigurno utjecati na porast visoko educiranog kadra u ugostiteljstvu i turizmu, te samim time i na konkurentnost svojih polaznika na tržištu rada.