Stari Grad d.o.o. - Nakladnička kuća Stari Grad

Nakladnička kuća "STARI GRAD" navršava 2002. deset godina postojanja, i u njoj, kao i na samome početku, rade samo dva djelatnika. Baveći se u prvim godinama tek trgovinom, s izdavaštvom smo aktivno krenuli 1995. godine i otada smo objavili 33 naslova, koje smo svrstali u četiri biblioteke: SATURN, ČUVARI BLAGA, ČUVARI PSIHE i HIRAM.

Kroz objavljena smo djela nastojali poglavito dotaknuti teme, koje su u svakodnevnom životu čovjeka ili posve nepoznate, ili nedovoljno znane, ali i kontroverzne do te mjere da pobude zanimanje šireg dijela čitateljske publike. Slijedeći te namjere, u sklopu biblioteke HIRAM obradili smo povijest slobodnog zidarstva, dok smo kroz biblioteku SATURN dotaknuli pitanje duhovnosti ali i praskozorja kršćanstva.

Neuobičajeni smo nakladnički izlet poduzeli objavljivanjem kapitalnih djela Sigmunda Freuda, u sklopu biblioteke ČUVARI PSIHE: - TOTEM I TABU, TRI RASPRAVE O TEORIJI SEKSUALNOSTI, UVOD U PSIHOANALIZU i TUMAČENJE SNOVA, s isključivom željom da se mlađi naraštaji u nas, upoznaju s tim neumrlim radovima oca psihoanalize. Kao prikladan ures, svakoj je knjizi pridodana nadahnuta recenzija iz pera dr. prof. Silvije Altaras-Penda.

Na kraju, ističemo posebno vrijedno djelo, (u sklopu biblioteke ČUVARI BLAGA), koje smatramo krunom našega rada, a riječ je o pretisku GAZOPHYLACIUM-a, latinsko-hrvatskog i hrvatsko-latinskog enciklopedijskog rječnika pavlina Ivana Belostenca, koji je u vrijeme svoga dovršetka bio drugi rječnik te vrste u svijetu.

Ono što je Sigmund Freud značio za psihologiju uopće, to je isto Ivan Belostenec značio za hrvatsku i svjetsku leksikografiju. Obojica su, dakle, u svojim područjima rada, nikada premašeni stvaraoci, kojima se kroz objavljivanje njihovih djela nastojimo bar donekle odužiti.

Pošalji upit

Kontakt podaci

Stari Grad d.o.o.

Stari Grad d.o.o.
Jagićeva 11
10000 Zagreb

Tel: 01/ 3740 252

E-mail: [email protected]
Web: www.stari-grad.com

O ustanovi