Pučko otvoreno učilište Samobor

Pučko otvoreno učilište Samobor

Pučko otvoreno učilište Samobor javna je i neprofitna ustanova. Osnivač joj je Grad Samobor, a osnovana je između ostaloga za trajno obrazovanje odraslih polaznika. Vjerujući u obrazovanje kao aktivni čimbenik razvoja, te obrazovanje kao prvi korak prema prilagodbi novome, novim vremenima, Učilište Samobor aktivno djeluje na unapređenju ove djelatnosti. Naš dugoročni cilj je osmisliti programe koje velike tehnološke, društvene i druge promjene neće učas obesmisliti, točnije, programe koji će našem polazniku dati mogućnost dugoročnoga usmjerenja, te daljnjega usavršavanja.

Tako je Učilište još 2003. godine počelo provoditi certificirane programe obrazovanje u poljoprivredi, kao strateškoj uzdanici gospodarstva u Hrvatskoj. Naša je misija proistekla iz tog cilja. Boriti se za razvoj našeg društva, odnosno čovjeka i njegovog unapređenja u sve nehumanijem svijetu, znači boriti se za humaniji, smisleniji svijet. Posljedično tomu mi vjerujemo da je u obrazovanju odraslih najvažniji trenutak promjene koncepcije stvarnosti. Trenutak je to kad naš polaznik, došavši u program preopterećen negativnim pogledom na svoje mogućnosti te opterećen ograničenjima naše bremenite stvarnosti, otkriva velike mogućnosti razvoja koje se pred njim otvaraju. Optimizam i vjera u razvoj i sutra krase konac naših programa. Skromno vjerujemo da smo time učinili mali korak prema boljemu svijetu.

U prenošenju znanja nastojimo pronaći zlatnu sredinu između prilagođavanja individui polaznika i visoke kakvoće znanja upisane u nastavne planove i programe. Naši su stručni suradnici vrsni znalci u radu s odraslim polaznicima. Neki od njih su profesori na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. I premda polazniku želimo dati što više trajnih znanja, svjesni smo činjenice da je razina primljenih znanja individualna. Svatko prima onoliko koliko je u mogućnosti primiti.

Razumijevajući da neprihvaćanje općih trendova i promjena u svijetu znači zaostajanje za cijelu zajednicu, nastojimo polazniku iznaći najkraći put do stabilnoga posla. Posla koji neće ovisiti o tehnološkim promjenama u nekim dalekim istočnim zemljama, koji ne ovisi o labilnome tržištu, sada već cijele, Europe. Upravo stoga naši polaznici praktičnu nastavu obavljaju u tvrtkama koje im kasnije mogu biti trajni partneri u poslu.

Realizirajući obrazovne programe surađujemo s drugim institucijama i ustanovama. Od 2002. godine surađujemo s Poljoprivredno voćarsko stočarskom zadrugom Samobor, danas Referalnim centrom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, tijekom ovih smo godina u nastajanju i razvoju pomogli više zadruga.

Među prvim smo ustanovama u Hrvatskoj koje su sudjelovale u realizaciji Mjere II Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, osposobljavajući nezaposlene branitelje besplatno.

U svemu što radimo trudimo se potaći i podržati, založiti se za humaniji svijet. Brigom o čovjeku, demokraciji, humanosti, umjetnosti, svijesti o okolišu, zaštiti životinja, riječju kakvoći življenja.

Pošalji upit

Kontakt podaci

Pučko otvoreno učilište Samobor

Pučko otvoreno učilište Samobor
Trg Matice hrvatske 3
10430 Samobor

Tel: 01/3360-112, 01/3361-266
Fax: 01/3360-267

E-mail: [email protected]
Web: www.pousamobor.hr

O ustanovi