Pučko otvoreno učilište Ante Babić

Pučko otvoreno učilište Ante Babić

Riječ ravnateljice - Floriane Bassanese Radin, prof.

Uvijek nam je drago kada nam se pruži prilika predstaviti djelovanje Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić", koje ove godine slavi 50.obljetnicu postojanja.

Postoji stara, mudra izreka koja kaže: "Smisao života je uspon duha." To je, upravo misija našeg Učilišta koje od 1956. do danas središte kulturnog i obrazovnog života grada Umaga.

Ne prevelik kolektiv Učilišta, zapravo je mali tim koji, da bi što kvalitetnije obavio svoju zadaću, osluškuje, ispituje, prati potrebe građana te nastoji djelatnostima i programima odgovoriti na njih. Svi članovi tima kao i naši vanjski suradnici višegodišnje su iskustvo u radu stekli kroz rad u samom Učilištu,u različitim školama, fakultetima ili uspješnim privatnim tvrtkama. Odjeli učilišta su:

  • odjel obrazovanja,
  • odjel kulture,
  • odjel Osnovne glazbene škole,
  • odjel gradske knjižnice, te
  • služba zajedničkog računovodstva i financija.

Riječ voditeljice odjela obrazovanja odraslih, profesorice - Tatjane Vujić

Obrazovanje odraslih bilježi kontinuitet od pola stoljeća. Tečajevima daktilografije u samim počecima, školom za KV–vozače i mnogim drugim obrazovnim programima, Odjel obrazovanja nastoji pratiti potrebe stanovništva Umaga i okolice i prilagođavati im se. Uz to, nastoji se povezivati sa srodnim ustanovama diljem Hrvatske, s ciljem omogućavanja što kvalitetnijih obrazovnih programa.

Prekrasni, obnovljeni prostori, svijetle i tople učionice i dvorane, ispunjene su učenicima i polaznicima tečajeva od jutarnjih do kasnih večernjih sati. U prijepodnevnoj smjeni u prostorima Učilišta organizirana je nastava Gospodarske škole Buje, za smjer ugostiteljsko - turistički komercijalist, dok se tijekom popodnevnih sati gotovo u svakoj učionici odvijaju po dva programa.

Široka lepeza obrazovnih programa sadrži: tečajeve stranih jezika - engleski, njemački, talijanski, ruski i španjolski jezik, tečajeve informatike, programe osposobljavanja za samostalne knjigovođe, za vozače viličara, za medicinske masere i njegovatelje. Učilište pruža mogućnost izvanrednog školovanja te završavanja srednje škole za zanimanje prodavač, od 1. do 3. razreda, te dokvalifikacije i prekvalifikacije za zanimanje komercijalist.

Pri Pučkom učilištu Umag djeluje Studijski centar Fakulteta ekonomije i turizma "Dr.Mijo Mirković" iz Pule, koji trenutačno pohađa oko 80 studenata te se na ljeto očekuju novi upisi po novom programu, usklađenom s Bolonjskom deklaracijom.

Učilište "Ante Babić" surađuje s tvrtkama na području Bujštine i Poreštine. Upravo 2006.godine više od stotinu polaznik poduzeća "Istraturist" iz Umaga i "Plave Lagune" iz Poreča školovalo se u našem Učilištu.

Umaško učilište se može pohvaliti da je među prvima u Hrvatskoj postalo doista otvoreno za sve dobne skupine, te već nekoliko godina u okviru Odjela obrazovanja djeluje i Učilište za treću životnu dob, namijenjeno našim sugrađanima - seniorima. Postoji veliko zanimanje za tečajeve informatike, učenje engleskog i talijanskog jezika, te za edukativno-zabavne psihološke radionice.

Valja istaknuti da polaznici Učilišta za treću životnu dob programe plaćaju po izuzetno povoljnim cijenama, zahvaljujući dotaciji iz proračuna Grada Umaga, te sredstvima dobivenim putem raznih natječaja.

Za Umag se s pravom može reći da je grad koji uči! Godišnje oko 400 polaznika završi različite programe. S ponosom se može ustvrditi da Odjel obrazovanja nastavlja razvoj andragoške prakse koju su započeli prije 50 godina uvažena gospoda Borivoj Tadić i Ivan Piršl, obojica nažalost više nisu s nama. Njihove ideje su slijedili i ostali ravnatelji ove ustanove, a osobito se pamti izreka njihova nasljednika, bivšeg ravnatelja Učilišta, uvaženog gospodina Krunoslava Travaša: "Kada u predvečerje prošećete gradom i vidite da svjetla na zgradi Učilišta gore, znajte da Učilište ispunjava svoju zadaću učenja i znanja, da Učilište - živi!"

Pošalji upit

Kontakt podaci

Pučko otvoreno učilište Ante Babić

Pučko otvoreno učilište Ante Babić
Trgovačka 6
52470 Umag

Tel: 052/741-116
Fax: 052/741-116

E-mail: [email protected]

O ustanovi