Gatalinka - Kulturni centar Vinkovci

Kulturni centar "Gatalinka" osnovan je 1994. godine, a kao udruga građana djeluje od 1999. godine u svrhu obrazovanja djece i omladine na području folklora, te istraživanja pjesama, plesova i drugih oblika folklornog djelovanja na području Hrvatske.

U sastavu KC "Gatalinka" djeluje Škola folklora.
Glavnina nastave posvećena je plesovima i pjesmama Slavonije, Baranje i Srijema te drugih krajeva Hrvatske. Osim toga, djeca i mladi se, u skladu sa svojim interesima i talentom, obučavaju i u sviranju različitih glazbenih instrumenata. Najviše se uči sviranje raznih vrsta tambura (prima, basprim, bas, kontra, mandolina, mandola, gitara) te starih tradicijskih glazbala (gajde, samica, dvojnice, svirale). Na taj se način većina djece nauči plesati, pjevati i svirati jedan ili više glazbenih instrumenata, što ovu školu po opsežnosti i kvaliteti nastave izdvaja od ostalih, u kojima se uči samo jedna od navedenih umijeća.

Najveći dio nastave izvodi voditeljica škole, Blanka Žakula, dipl. oec., folklorna pedagoginja i predavačica na Školi hrvatskog folklora u Zagrebu.

Naučena umijeća učenici javno izvode na brojnim koncertima i javnim nastupima.

Ostali Projekti Kulturnog centra "Gatalinka" kroz godinu:

 • Seminar folklora panonske zone (sedam dana)
 • Etno vikend u etno gradu (tri puta po dva dana)
  Podprojekti:
  Etno frizure Hrvatske
  - Seminar o izradi tradicijskih frizura Hrvatske
  - Državno natjecanje u izradi etno frizura (tradicijskih i suvremenih)
  Etno kreacije Hrvatske
  Etno revija
 • Izdavaštvo (edukativni material iz područlja tradicijske kulture)

Kulturni centar "Gatalinka" surađuje sa pojedincima koji se bave istraživanjem tradicijske građe a nisu u državnim institucijama; svim muzejima Hrvatske, Institutom za etnologiju i folkoristiku, Savezom frizera hrvatske, Tekstilno-tehnološkim fakultetom, zajednicom Kud-ova vukovarsko-srijemske županije.

Pošalji upit

Kontakt podaci

Gatalinka

Gatalinka
Ante Starčevića
32100 Vinkovci

Tel: 032/331-341, 098/890-163
Fax: 032/331-341

E-mail: [email protected]
Web: www.gatalinka.hr

O ustanovi