Centar tehničke kulture Rijeka

Opis organizacije

Centar tehničke kulture je neprofitna nevladina organizacija registrirana od 1993. godine na inicijativu Zajednice tehničke kulture sa zadatkom da djeluje na poticanju i promicanju tehničke kulture, informatike i kulture općenito kroz organizirane sadržaje u cilju poticanja interesa djece, mladeži, djelatnika i ostalog građanstva na području znanstvene, tehničke i informatičke kulture uz njenu primjenu u gospodarskom i svakodnevnom životu, te promidžbi znanstvenih, tehničkih, informatičkih i kulturnih dostignuća. Rad organizacije koordinira i supervizira izvršni i nadzorni odbor koji se sastoji od devet članova izvršnog odbora i tri člana nadzornog odbora.

Sve aktivnosti udruge provodi profesionalni tim (sedam stručno osposobljenih djelatnika) kojem podršku pružaju vanjski suradnici i volonteri.

Što radimo?

Od 1994.g. do siječnja 2005. godine ostvarili smo preko 22 000 sati informatičkog obrazovnog programa čemu je prisustvovalo preko 2 300 polaznika. Autorizirani smo Microsoft trening centar od siječnja 2000. Od rujna 2004.g. smo podružnica ECDL testnog centra HZTK.

CTK od 1994. informatičku izobrazbu vrši na temelju programa verificiranih od strane Ministarstva prosvjete i športa. Od rujna 2003. godine CTK ima verificiranu četverogodišnju (petogodišnju) informatičku školu za mladež i šest programa kvalifikacije za odrasle polaznike (upisuju se u radnu knjižicu). Verificirane kvalifikacije su namijenjene osobama koje rade u uredu, poslovnim ljudima, odgajateljima, učiteljima i profesorima viših razreda osnovnih škola.

Organiziramo i provodimo edukativne programe i igraonice namijenjene djeci do 16 godina. U okviru edukativnih programa provodimo foto i video sekcije, tečajeve za voditelje brodice, ronjenja na dah, brodomaketarstva, ljetne škole informatike...U okviru ljetne škole godine 2002. u suradnji sa Županijskim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb uspješno smo proveli informatičku edukaciju djece sa poremećajima u ponašanju (djeca branitelja domovinskog rata).

Od 1995.g. organizirali smo devet državnih natjecanja brodomaketara u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture, uz podršku Grada Rijeke i Županije primorsko goranske. Natjecanje 1995. godine održano je pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Ministarstva prometa i veza, 1997. godine pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, 1998., 1999.,2000. pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Županije primorsko goranske i Ministarstvom prometa i veza, 2001., 2002., 2003., 2004. pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Županije primorsko goranske i Predsjednika Republike. Na natjecanjima je ukupno izloženo oko 600 maketa, sudjelovalo je preko 30 brodomaketara po natjecanju, izložbu je posjetilo cca. 6000 posjetitelja od čega organizirano cca. 3500 djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Oformili smo hrvatsku reprezentaciju brodomaketara koja je sudjelovala na osam međunarodnih natjecanja (rujan 1997. Švicarska, kolovoz 1998 Europsko natjecanje u Poljskoj, studeni 1999. Svjetsko natjecanje u Španjolskoj, kolovoz 2000 Svjetsko natjecanje u Belgiji, kolovoz 2001. Europsko natjecanje u Češkoj, 2003. Europsko natjecanje u Poljskoj, 2004. Svjetsko natjecanje u Francuskoj, 2005. Europsko natjecanje u Rumunjskoj). Rezultati sudjelovanja su osvojenih 17 brončanih medalja, 4 srebrne i jedna zlatna medalja.

Inicijatori smo i organizatori projekta «Ljeto informatike i tehnike u Rijeci» u okviru kojeg se u periodu lipanj/srpanj održava ljetna škola informatike u CTK, a naše prostore ustupamo i udrugama koje se bave jedriličarstvom, radioamaterstvom, brodomaketarstvom, elektronikom... U ovaj projekt uključili smo sve udruge u Rijeci koje su željele sudjelovati u projektu, ustupili smo im prostor za tečajeve i ponudili uslugu oglašavanja potencijalnih korisnika.

Od studenog 2004.g. do lipnja 2005.g. realizirali smo projekt «Veliki i mali» u okviru kojeg su se održavale likovno-kreativne radionice i informatički tečajevi. Za vrijeme dok se sa djecom provodio program likovne i kreativne radionice njihove majke su prošle program informatičkog obrazovanja vezano za Internet i njegovo korištenje.

Inicijatori smo i nositelji projekta uređenja Multimedijalnog centra koji se sastoji od višenamjenske sale (projekcije, predavanja, prezentacije i izložbe) i prostora Internet kluba.

Organizatori smo gradskog natjecanja iz informatike osnovnih i srednjih škola. U veljači 2003. godine po prvi put smo gradsko natjecanje iz informatike osnovnih i srednjih škola organizirali u multimedijalnom centru, u suradnji sa udrugom Darovitih informatičara.
Od 2004.g. uz gradsko natjecanje organizatori smo i županijskog natjecanja i smotre radova učenika osnovnih i srednjih škola iz područja informatike.

Samostalni smo izdavači četiri priručnika (Win 95, Win 98, Excel 97, Word 97) u nakladama iznad 1000 primjeraka. U suradnji sa izdavačkom kućom Adamić izdali smo još šest naslova (Windows Me, Windows XP, Word 2000, Word 2002, Excel 2000, Excel 2003).

Izdavači smo prve hrvatske strateške igre čiji su autori naši mladi članovi na čelu sa Ivanom Bralićem. Igra je izdana i distribuirana u 500 CD primjeraka.
Inicijatori smo i suosnivači Hrvatskog saveza brodomaketara osnovanog u studenom 2001 godine sa sjedištem u Rijeci.

Izdavači smo Priručnika za izradu Trabakula autora Luciana Kebera.

Lokalni mediji (RiTV, Kanal Ri, Radio Rijeka i ostale radio postaje, Novi List, La voce del Popolo, Burza...) prate naš rad prigodnim člancima, reportažama i najavama događanja.
Veliki broj građana (članova zajednice) bili su ili će biti korisnici naši obrazovnih programa, a pojedini volontiraju kada se u Centru tehničke kulture javi takva potreba.
Rad udruge podržavaju Grad Rijeka, Županija primorsko-goranska županija, Zajednica tehničke kulture.

Stručni tim Centra tehničke kulture čine:

 • Olivera Stanić, dipl. oec. - direktor
 • Danijela Kažović, dipl. oec. - računovođa
 • Ivone Cimera, upravni referent - blagajnik – administrator
 • Milica Vlaisavljević – Maćešić, prof. - voditelj / predavač
 • Loris Rašpolić, prof. - voditelj / predavač
 • Andrea Junković, prof. - voditelj / predavač
 • Vlado Cvjetković, ing.elektronike - voditelj / predavač
 • Gospa Tešić - domaćica

Prostorno tehnički uvjeti:

PROSTOR NA ADRESI ŠKOLJIĆ 6 I ŠKOLJIĆ 5d

Višenamjenska sala (izložbe, projekcije, predavanja ), 84 m2, (80 – 100 sjedećih mjesta)
Internet klub (opremljen sa 13 računala i šankom), 84 m2
Uredski prostor (6 radnih mjesta sa računalom) i informatička učionica (opremljena s 13 računala, LCD panelom za predavača, platnom i pločom ), 95 m2
PROSTOR NA ADRESI POMERIO 29 UKUPNE POVRŠINE 160m2

Informatička učionica (opremljena s 13 računala, LCD panelom za predavača, platnom i pločom )

 • Učionica opće namjene
 • Sala za sastanke
 • Kantina za polaznike
 • Uredski prostor
 • Rezultati rada

Projekti i programi vezani za edukaciju mladeži, građanstva i djelatnika ključnih institucija

 • Višegodišnji projekt pod motom "Da informacija bude prevencija, a znanje ključ" - program informatičke edukacije mladeži
 • Višegodišnji program Zimskih i ljetnih škola za mladež
 • Višegodišnji program Zimskih i ljetnih igraonica za mladež
 • Višegodišnji projekt organiziranja Ocjenske izložbe i državnog natjecanja brodomaketara.
 • Višegodišnji program organiziranja sudjelovanja pobjednika državnog natjecanja brodomaketara na međunarodnim natjecanjima (europskim i svjetskim)
 • Organizacija Gradskog natjecanja iz informatike za učenike osnovnih i srednjih škola grada Rijeke godine 2002, 2003, 2004.
 • Organizacija Županijskog natjecanja iz informatike učenika osnovnih i srednjih škola Županije primorsko goranske godine 2004.
 • Projekt ljeto informatike i tehnike u Rijeci - "Ljeto na Školjiću"
 • Program edukacije, po verificiranom programu od strane Ministarstva prosvjete i sporta, nastavnika i profesora viših razreda osnovne škole koji zadovoljavaju preduvjete za izvođenje nastave informatike
 • Program stručne edukacije odgajatelja predškolskog odgoja verificiran od strane Ministarstva prosvjete i sporta za stjecanje stručne kvalifikacije Voditelja računalske igraonice
 • Program informatičke kvalifikacije građanstva verificiran od strane Ministarstva prosvjete i športa za stjecanje kvalifikacije Operatera uredske primjene osobnih računala.
 • Program stručne edukacije odgajatelja predškolskog odgoja verificiran od strane Ministarstva prosvjete i sporta za stjecanje stručne kvalifikacije Voditelja računalske igraonice
 • Program informatičke edukacije ključnih članova udruga u gradu Rijeci
 • Program informatičke edukacije invalida, stradalnika domovinskog rata i branitelja.
 • Izdavanje većeg broja priručnika na hrvatskom jeziku za Office alate autora prof. Silvana Šavle (za verzije Windows 98, Office 97, Windows 2000 (Me), Office 2000 (Me), Windows 2002 (Xp), Office 2002 (Xp)
 • Izdavanje prvog priručnika na hrvatskom jeziku za izradu maketa broda pod nazivom "Priručnik za izradu makete trabakula" autora Luciana Kebera.
  Priprema priručnika za Office 2003 autora prof.Silvana Šavle.
 • Pokretanje programa četverogodišnje (petogodišnje) informatičke škole za mladež po programu verificiranom od strane Ministarstva prosvjete i sporta u školskoj godini 2003/2004
 • Verifikacija od strane Ministarstva prosvjete i sporta svih nastavnih programa za sve module (alate za koje Centar tehničke kulture po narudžbi naručitelja (građana, poduzeća i sl.) održava edukaciju – tečaj)
 • Verificiranje programa od strane ministarstva prosvjete i sporta za stručne kvalifikacije Operatera uredske primjene osobnih računala, Specijalista poslovne primjene osobnih računala, Voditelja računalske igraonice, Voditelja računalske igraonice i predškolske učionice, Voditelja računalske učionice nižih razreda osnovne škole i Voditelja računalske učionice viših razreda osnovne škole.

Pošalji upit

Kontakt podaci

Centar tehničke kulture Rijeka

Centar tehničke kulture Rijeka
Školjić 5d i 6
51000 Rijeka

Tel: 051/327-185; <br>051/ 327-187
Fax: 051/338-531

E-mail: [email protected]
Web: www.ctk-rijeka.hr

O ustanovi