AeroKlub Zagreb

AeroKlub Zagreb

Od davne 1789. kada se nad gradom vinuo Krsto Mazarović u balonu sa toplim zrakom (samo 6 godina nakon prvih letova u Francuskoj), Zageb i njegovi žitelji ostali su vjerni zrakoplovstvu i njegovim izazovima. David Schwarz i njegova preteča "cepelina", pojava Penkale i prvog hrvatskog aviona, otvorenje prvog hrvatskog letjelišta u Črnomercu i Dragutina Novaka, prvog hrvatskog pilota, pobjeda Viktora Klobučara na Natjecanju u Semeringu 1912 kao i Novaka u Budimpešti iste godine, tandem Merčep-Rusjan i niz javnih prikaza letenja za građane Zagreba, dalo je naznake da su već tada postojale inicijative za osnivanje zrakoplovnog kluba u Zagrebu.

Bez obzira na to za šta će se odlučiti povjesničari zrakoplovstva, 1929. godine osnovan je Zagrebački Aeroklub i od tog vremena postao je nosilac zrakoplovne djelatnosti u gradu. Dobrotom predsjednika Milana Prpića kupljen je avion u Engleskoj i započela su službena školovanja. Počelo se letjeti jedrilicama u Brdovcu a potom na Borongaju i zrakoplovstvo je u Zagrebu zakročilo velikim koracima. 1931. već je organizirana Prva zrakoplovna izložba u sklopu Zagrebačkog zbora (danas ZV), otvoreno je i letjelište u Svetoj Nedelji a na Borongaju se letjelo "punom parom". Prvi zrakoplovni svjetski prvak sa ovih prostora bio je Stjepan Bernfest koji je pobijedio na Svjetskom modelarskom prvenstvu u Švedskoj 1950. Nakon njega još će se petorica zagrebačkih zrakoplovaca okititi titulama svjetskih prvaka u jedriličarstvu, motornom letenju i padobranstvu.

Zagreb je prednjačio sa puno novina u zrakoplovstvu. Nastavljajući tradiciju prvih naših graditelja aviona Penkale, Šoštarka, Merčepa i drugih, direktno iz Aerokluba Zagreb nikli su prototipovi sjajnih letjelica kao što su avion CA-51 Antona Cvjetkovića i suradnika, avion V-55 Bore Vlajića i suradnika, jedinstvena jedrilica svjetske klase "Meteor" Stanka Obada, te jedrilice "Borongaj" i "Split". Direktno iz redova Aerokluba Zagreb osnovana je prva hrvatska zrakoplovna kompanija Pan Adria.

Sada je Zagreb prijestolnica, milijunski grad. Nikli su i drugi klubovi ali počasno mjesto Aerokluba Zagreb je neosporno a s njime i nesalomljivi duh zrakoplovnih entuzijasta čija su djela i uspjesi ponos cijele nacije.

Ustrojstvo kluba

Aeroklub Zagreb je neprofitabilna udruga građana udruženih sa ciljem promicanja zrakoplovne kulture, sporta i rekreacije.

Rukovodeće tijelo je Upravni odbor na čelu sa predsjednikom i dva dopredsjednika.
Stručni i društveni rad prate Stručna, Stegovna, Sportska i Nadzorna komisija sastavljene od članova koje su delegirale sekcije kluba.

Na čelu stručnih službi je Direktor kluba a na aerodromu Lučko Upravitelj zrakoplovnog centra.

Rad kluba odvija se kroz djelatnosti sekcija pilota jedrilica i motornih aviona, padobranske sekcije, sekcije letača zmajeva, samogradnje i zrakoplovnog podmlatka.

Unutar kluba također djeluje Klub zrakoplovnih veterana.

Aeroklub Zagreb ima ustrojenu Arhivu i knjižnicu u kojima je sustavno sakupljana građa i koja predstavlja jedinu arhivu zagrebačkog i hrvatskog zrakoplovstva.

Aeroklub Zagreb član je Hrvatskog zrakoplovnog saveza, Zagrebačkog zrakoplovnog saveza, zrakoplovno-tehničkog saveza Rudolfa Perešina i Kluba zagrepčana.

Aktivno surađuje sa ostalim klubovima u gradu i zemlji, a u novije vrijeme i sa klubovima u inozemstvu.

Danas u klubu djeluje preko 300 aktivnih članova letača i skakača, a ukupan broj članova prelazi brojku 500.

Kontakt podaci

AeroKlub Zagreb

AeroKlub Zagreb
Jurišićeva 5/1
10000 Zagreb

Tel: 01/4813-567
Fax: 01/4813-565

Web: www.aeroklub-zagreb.hr

O ustanovi